Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Gérce község címere
Nagyítsa ki a képet!

Gérce község

(Vas megye)

Kék színű doborpajzsban két egymással szembefordult, szablyát emelő, kétfarkú aranyoroszlán áll. A pajzsot, amelyen nemesi lombkorona van, jobbról és balról szárukkal összekötött pálmalevelek szegélyezik.

Gérce község lakói kisnemesek voltak. A kúrialista községek pecsétjeiben (így Gércén is) a nemesi címerhasználat tipikus szimbólumai a bátorságot és az erőt jelképező oroszlán, valamint a köznemességet megillető lombkorona szerepelnek.

A kardot markoló oroszlán a török háborúk után jelent meg a „vérrel szerzett nemesség” jelképeként a nemesi címerekben, de mivel a nemesség az Aranybulla kiadása óta a „vérével adózott”, ezt a szimbólumot külön adomány nélkül használhatták a nemesi községek is.

Napjainkban a gércei címerben látható két oroszlánt az egyesült Gércét és Tacskándot, illetve a két falu nemességét jelképező szimbólumként is felfoghatjuk.