Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Filkeháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Filkeháza község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Filkeháza címerének pajzsa csücskös talpú, mely a pajzstalpnál vágott. A pajzsban három címerképet láthatunk. A vágás alsó mezője zöld, a felső mező kék mázú.

A zöld mezőben a településen található görög katolikus templom látható, melynek színei: a tető, az ajtók, a torony ablakainak belseje: barna, lábazat: szürke, homlokzati díszek: sárgák, lépcső, falak: fehérek, a főbejárat fölötti nagyobbik ablak belseje: zöld. A tetőn látható keresztek fehérek. A pajzsfő jobb sarkában sárga színű nap lebeg. A pajzsfő bal sarkában fehér színű hold lebeg. A pajzsfőnél a pajzsszegély közepétől jobbra és balra, szimmetrikusan sárga bélésű, zöld foszlány indul. A pajzs alatt sárga bélésű kék szalagon Filkeháza felirat olvasható.

A címerképek magyarázata:

A pajzstalpon lebegő görög katolikus templom Filkeháza település legdominánsabb épülete, valamint az Abaúj-Torna Megyei (kassai) levéltárban a XVIII. századból származó iraton talált viaszpecsét-lenyomat is ezt az épületet ábrázolja.

Nap és a Hold a Magyar Országos Levéltárban fellelt pecsétlenyomaton is szerepel.