Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Felsőnyárád község címere
Nagyítsa ki a képet!

Felsőnyárád község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, barokk katonai, tárcsapajzs, amelynek kék mezejében felül jobbról három ezüst búzaszál, balról három ezüst nyárfalevél, alul középen pedig vörössel és zölddel díszített aranyrózsa lebeg. A pajzson szembe néző, természetes színű, bíborral bélelt és aranylánccal ékesített zárt katonai sisak, rajta háromlombú aranykorona látható, a foszlányok színe mindkét oldalon vörös és arany. A pajzs alatt egy szalag lebeg FELSŐNYÁRÁD felirattal.

(A pajzs alakja és a három búzaszál a község korábban használt pecsétnyomójának az ábráját idézi fel. A három nyárfalevél a község nevére utal, míg az aranyrózsa a bányászatra, amelynek védőszentje a rózsával szimbolizált Szent Borbála. A címer teljessége - a sisak a koronával, illetve a foszlány - azt kívánja felidézni, hogy Felsőnyárád régen kisnemesek lakta kuriális község volt.)