Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Etes község címere
Nagyítsa ki a képet!

Etes község

(Nógrád megye)

Etes község címere zöld mázú, két oldalon vágott vállú csücskös címerpajzs. A pajzs heraldikai bal oldalán - és a pajzsderékon ülő - arany, méhkaptárt ábrázoló címerkép.

A csücsökből kiinduló három aranysugár szeli a fekete mezőt, pontból kiinduló tagoló sugarakkal, a zöld mező határvonaláig.

A zöld alapszín szimbolizálja a meghatározó szépségű természeti környezetet.

A fekete haránt irányú osztás a község életét jelentősen meghatározó szénbányákra, szénbányászatra utal.

Az alulról - a „mélyből” - kiinduló aranysugarak az ebből fakadó energia kiáramlását, áldásos hasznosulását jelképezi, túlmutatva a község határain, az itt (és az etesi polgárok szorgalmával másutt is) kitermelt szén távoli vidékeken is melegített és energiát szolgáltatott.

Az aranykaptár: a több évszázadon át a községet birtokló Méhi család beszélő nevére utal, szimbolizálja - a múltra, jelenre és a jövőre is utalva - a község lakóinak szorgalmát, tisztes gyarapodásra törekvő tevékenységét is. A török kori adóbeszedési okmányok azt igazolják, hogy a község területén jelentős volt a méhészeti tevékenység.