Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Egervár község címere
Nagyítsa ki a képet!

Egervár község

(Zala megye)

Egervár község címere ezüstmezőben, kék színű talpon álló természetes színű téglákból rakott bástya, négyágú fekete orommal.

Az oromzatot arany S, P, Q, R betűk díszítik.

A bástyát jobbról és balról két, feléje néző, ágaskodó, természetes színű, kétfarkú oroszlán tartja. Középen szívpajzsként az Egervári család címere. A címerpajzs csücsköstalpú, szimmetrikus tárcsapajzs.

A címer összetett címer. a felső mező középpontjába állított, ormán S, P, Q, R betűket viselő bástya a helységet azonosító várat jelképezi, a bástyára helyezett, boglárhelyen lévő címer a község múltjában kimagasló jelentőségű Egervári család címere. A bástya két oldalán álló kétfarkú oroszlán a helység hajdani pecsétjének fő motívuma volt. A címer alapszíne (kék) és a meghatározó fém (ezüst) Egervár múltjában jelentős szerepet betöltő családok címereinek fő színei voltak.