Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ecsegfalva község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ecsegfalva község

(Békés megye)

A címerpajzs kék színű, csücskös talpú reneszánsz pajzs, alsó részét zöld mező tölti ki, amelyből kettős "fűhalom" emelkedik ki.

A címer középpontjában a térség jellegzetes madara, a túzokmadár ezüstszínű, jobbra tekintő, figyelő, büszke képe helyezkedik el. A túzoknak, mint címerállatnak, a megjelenése egyrészt abból a tényből származik, hogy a táj jellegzetes, őshonos állata; Dévaványa, Ecsegfalva környékén található Európa legnagyobb túzokrezervátuma. A madár békés természetű, de óvatos, rejtőzködő életmódot folytat. Élettere a puszta kínálta környezet, életeleme a csend, a nyugalom. A másik ok a címerállatként történő megjelenésre: a túzok karakterének, habitusának a térségben élő emberek mentális sajátosságaival részben egyező volta. A békés, ám az idegenekkel szembeni egészséges távolságtartás, a nyugodt élet iránti igény, a pusztai lét inspirálta szabadságigény, függetlenségre, büszkeségre sarkalló mivolta részleges tartalmi azonosságot mutat az itt élő emberek és a túzok között.

A címer színeinek és háttérmotívumainak megválasztása földrajzi, táji sajátosságok képi megerősítése, a kék égbolt és a füves puszta látványának egyszerű eszközökkel történő megidézése.

A címer alatt a település nevét tartalmazó ezüst szalagdísz helyezkedik el.