Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dusnok község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dusnok község

(Bács-Kiskun megye)

Dusnok község címere álló ovális pajzs, melyet a pajzsderék alsó harmadában szarufa (cantherius) oszt két mezőre. A felső, kék mezőben jobbra forduló és néző aranyszínű, mellső mancsait előre tartó, két farkát felkunkorító, vörössel fegyverzett oroszlán lép jobbra. A szarufa alatti zöld mezőben vörös csákójú, kék dolmányos, vörös nadrágos, fekete csizmás huszár fordul szembe, jobbjában ezüstkardot emel, baljával az ezüst kardhüvelyt fogja.

A címert keret (cartouche) övezi, amely barokk pajzsra emlékeztet. Ennek felső élén jobbról és balról elfekvő, a kettős ív találkozásánál középütt függőlegesen kirajzolódó csigavonalak láthatók. A cartouche jobb és bal oldalának felső harmadában trapéz alakú, alsó harmadában pedig erősen ívelt, szimmetrikus bevágás található. A talp kétszeresen ívelt, s ennek vonalai ugyancsak két csigavonalban futnak össze középütt. A kereten, a címer és az alsó csigavonalak között stilizált nagybetűkkel: "DUSNOK" felirat.