Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dunavecse város címere
Nagyítsa ki a képet!

Dunavecse város

(Bács-Kiskun megye)

A címerpajzs jól elválasztottan két mezőre oszlik: a felső mező nagyobb és kék színű, az alsó ezüstszínű, sávozott. A két mező hosszanti tengelyére szimmetrikusan helyezkedik el egy ovális fehér címerrész, melynek méretelosztása megegyezik a mezők nagyságának arányával, vagyis nagyobb része a kék mezőben van.

A címerpajzs kék színű (égre utaló) mezejében található az ezüstszínű hold és aranyszínű nap, melyek emberi arcvonásokkal vannak felruházva. Ugyanezen mezőben helyezkedik el szimmetrikusan két aranyló szőlőfürt és a római korra utaló sáncmotívum.

Az alsó, ezüstmező a Dunát jelképezi, mely az itt élő emberek megélhetését biztosította valamikor, és ma is fontos szerepet tölt be a település életében.

Az ovális, felső pajzsrészben található a mezőgazdaságból való megélhetésre utaló búzakalászcsokor és két ezüstcsillag.

A pajzs tetején könyökben behajlított páncélos jobb kar, ökölbe szorított kézzel. Ez a fegyvertelen kéz azt jelképezi, hogy a település nem kíván harcolni, de ha kell, megvan az ereje megvédeni magát.

A címerpajzs felső felét zöld színű lombmotívum öleli körbe, míg alul nemzetiszínű szalag zárja egységbe a címert.