Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dunatetétlen község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dunatetétlen község

(Bács-Kiskun megye)

Felül vállas, alul szív alakú, csúcsban végződő, kék-zöld színű, háromszögletű a címerpajzs, melyet egy ezüstszínű hullámvonal (a település nevének előtagjaként szereplő Dunát és a község területén keresztülfolyó, a helyiek által "Ér"-nek nevezett Fűzvölgyi-csatornát jelképe) vízszintesen két részre tagol.

A címerpajzs alsó, zöld mezőjében a csatorna fölött átívelő XIX. századi, kétlyukú téglahíd rajza, színe arany.

A felső kék mezőben két fenyőfa között oromfalas épülethomlokzat, mely a falu kialakulását megalapozó egykori majorság létrehozóinak, a gróf Teleki családnak egykori kúriáját (a település legkarakteresebb épületét) szimbolizálja, amely ma közintézményeknek ad otthont. Az épület előtti két fenyőfa a kastély előtti parkot és a közeli, Fűzvölgyi-csatorna mentén húzódó nagyobb parkot, a helyiek által közkedvelt "Fenyvest" jelképezi.

Az épület színe ezüst/fehér/és barna, a fenyők zöldek.

A homlokzat felett középen aranyszínű szalag lebeg, rajta 1947. Az évszám színe fekete. A címert fekete kontúrrajz fogja össze. A pajzs alatt íves, aranyszínű szalagon kontúrrajzos fekete szöveg: DUNATETÉTLEN.