Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dunaszentpál község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dunaszentpál község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer hullámos fehér(ezüst) pólyával vágott, ívelt oldalú csücskös pajzs, hasított alsó résszel. A felső vörös mezőben lebegő templom képe (a település templomának sematikus rajza), a heraldikailag jobb oldalon sárga(arany) napkorong, a bal oldalon fehér(ezüst) félhold.

A jobb oldali alsó kék mezőben lebegő fehér(ezüst) hal, a bal oldali természetes színű mezőben három stilizált rajzolatú lebegő zöldség növény.

A pajzsot vágó hullámos pólyában a község neve: DUNASZENTPÁL, fekete betűkkel, a pajzs alatt két oldalt, a pajzs ívét követő két sárga(arany) búzakalász.

(A heraldikában a fehér és az ezüst, valamint a sárga és az arany egymást helyettesítő színek)

A címerpajzsban látható templom a községben élő emberek többségének felekezeti hovatartozására utal. A nap és a hold ősi asztrológiai jelvényekként szerepelnek a heraldikában, az élet állandóságát jelképezik. A hullámos pólya a szerteágazó dunai vízi világot jeleníti meg, míg a hal, a zöldség és a búzakalász a község lakóinak múltbéli és mai megélhetési lehetőségeit szimbolizálják.