Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dunakiliti község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dunakiliti község

(Győr-Moson-Sopron)

Dunakiliti címerének pajzsa hullámos osztású. A hullám, (a négy kék színű vonal) a Dunát és mellékágrendszerét: a Zátonyi Duna-ágat, a Mosoni-Dunát szimbolizálja.

A pajzs felső részének alapja ezüstszínű, ezen fekete körvonalú, barna színű, sárga agancsú szarvas, mely a község vadgazdálkodását, a vadászat jelentőségét fejezi ki.

A pajzs alsó részének alapja aranyszínű, melyet címertanilag a pajzs jobb oldalán barna törzsű, fekete körvonalú, zöld levelű tölgyfa látható, a pajzs bal oldalán emberi kar fekete körvonallal, kezében fekete színű baltával. A fa a település erdőgazdálkodásának, a baltát tartó kéz a fakitermelésnek, illetve valamennyi kézműves tevékenységnek grafikai megjelenítése. A pajzs alsó részének közepén egy kereszt, mely a lakosság római katolikus vallásának megtestesítője.

A címerpajzsot fekete körvonal szegélyezi, alatta (részben takarásban) szalagmotívumban (sárga alapszíne fekete körvonallal határolt) a fekete színű DUNAKILITI felirat látható. A szalagmotívum alatt szimmetrikusan elhelyezkedő két-két fekete körvonalú arany búzakalász a település mezőgazdaságát jelképezi.