Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dunaegyháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dunaegyháza község

(Bács-Kiskun megye)

A település címere háromszögletű pajzs, mezőjét bal haránt vörös pólya metszi ketté.

A felső kék mezőben Luther-rózsa lebeg, mellette vörös tetejű arany (sárga) templomtorony emelkedik. Az alsó arany (sárga) címermezőben négy kék hullám. A bal haránt vörös pólyában kétélű arany (sárga) kard látható.

A címerben szereplő evangélikus jelvény, a Luther-rózsa és a templom stilizált ábrázolása a község nevére utal, és az életet újra indító telepes ősöknek állít emléket. A település neve 1848-tól Dunaegyháza. Az elnevezés a község természeti adottságára, a közelségére utal. A címerben megjelenő arany és kék hullámok a folyó két arcát: az áldást osztó bőséget és a pusztító áradást jelenítik meg.

A címerben látható vörös pólya és a kivégzés módjára utaló pallós, Hajnóczy Józsefnek, a magyar szabadság és haladás élharcosának állít emléket, hősies példára buzdítva a ma élő utódokat.