Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Drávatamási község címere
Nagyítsa ki a képet!

Drávatamási község

(Somogy megye)

A község címerének alapjául a községet az 1700-as évek közepétől 1945-ig birtokoló Tassy család címere szolgált. Ez az ősi családi címer ma is látható a drávatamási temető Tassy kriptájában. Ezt a jelképet egyrészt hagyománytiszteletből, másrészt a jelkép gondolati tartalmával való azonosulás miatt választotta a település, mert a fiókáit saját vérével tápláló pelikán számukra a hazaszeretetet, az otthon áldozatos védelmét, gondozását jelképezi.

Az egyszerű, kerek aljú címerpajzs színe kék, mely szín egyrészt a tisztaságot, a távlatokat, a szabadságot jelképezi, másrészt megjeleníti a Drávát.

A címerben kiterjesztett szárnyaival fészkét védő fehér pelikán látható, három éhes fiókáját saját mellén szakított sebből vérével táplálja. A pelikán szárnyai által bezárt felső középső mezőben (a pelikán feje felett) aranyszínű horgony jelképezi (a leendő hajókikötőt és az idegenforgalmat) Drávatamási Drávához kötődő sorsát.

A címert Radics József darányi rajztanár tervezte; a megyeháza címertermébe készült címermásolatnak Varga Deák József nagybajomi címergrafikus az alkotója.