Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Drávaszerdahely község címere
Nagyítsa ki a képet!

Drávaszerdahely község

(Baranya megye)

A pajzs a címertanban tárcsapajzs, szélei fekete vonallal kiemeltek. A címerpajzs alatt, a pajzs alsó, csücskös részén áthaladva lobogó, aranyszínű címerszalag, benne a következő szöveg: 11 DRÁVASZERDAHELY 77. Vagyis a címerszalag középső részén a település neve, két szélén, egymástól elválasztva az évszám, amikor a falu nevét először említette írott forrás. A tárcsapajzs tetején aranyszínű korona, benne két kör alakú, egy téglalap alakú, sarkain lekerekített piros színű, valamint két négyszög alakú, zöld színű drágakő.

Korona jelzi, hogy a település királyi falu, már az Árpád-házi királyok uralkodása idején létezett. A tárcsapajzs sárga színű, benne alsó részén a kék színű folyó, amely a közeli Drávát, a falu nevének előtagját jellépezi. Feljebb, bal oldalon a heraldikában stilizált, csúcsával felfelé állított ekevas, jobbra a szintén stilizált és csúcsával felfelé állított csoroszlya. Mindkettő szimbolizálja a mezőgazdaságot, a földművelést, amellyel az itt élők foglalkoztak. A stilizált eke és csoroszlya között középen barna színű föld, amit a helyiek megműveltek. A föld közepén fehér színű református templom fekete ablakokkal, amelynek léte évszázadok óta uralja a település képét. A templom csúcsától balra piros színű kontúrokkal díszrózsa, amely látható Drávaszerdahely első címerpecsétjében is. A templom csúcsától jobbra háromágú, szárain alul összekötött, sárga, megérett gabonakéve, amely jelenti egyben a földművelés helyi fontosságát és a kenyeret, az életet, amiért az itt élt emberek dolgoztak. A tárcsapajzs felső részén világossárga, ragyogó nap, amely érleli a gabonát, élteti a virágot, szimbolizálja a jövőt, a reménységet.