Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Drávacsepely község címere
Nagyítsa ki a képet!

Drávacsepely község

(Baranya megye)

A pajzs a kerektalpú pajzs és a csücskös talpú pajzs variációja. Ez a pajzsforma Baranya megye címerének pajzsa is, amely jelzi Drávacsepely megyei hovatartozását is. A pajzsot két oldalról zöld-sárga színű leveles koszorú övezi ugyanúgy, mint Baranya megye címerének pajzsát. A pajzs több részre osztott. E forma a negyedelt pajzs és a vágott pajzs kombinációja. A pajzsot teljes egészében és belül is fekete vonalak veszik körül és osztják különböző mezőkre. A pajzs tetején fekete nagy betűkkel a település neve olvasható.

A bal felső mező piros színű, benne középen fekete betűkkel az 1177-es évszám látható, a falu neve először ekkor olvasható az írott forrásokban. A jobb alsó mező szintén piros. Benne fehér színű, fekete tetejű, fekete ablakú és fekete ajtajú református templom (a lakosok vallására utal). A jobb felső mező világoskék színű, benne eke és csoroszlya ezüst-fehér színnel, amely Drávacsepely mezőgazdasági jellegét szimbolizálja. A bal alsó mező világoskék, benne sárga színű, négy kalászból álló búzakéve. Alul a sötétbarna szín a sík földet ábrázolja, középen sötétkék színnel a közeli Dráva hullámzik.