Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dorogháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dorogháza község

(Nógrád megye)

A község címere háromszögű kékkel és zölddel vágott pajzs, közepén, mindkét mezőben elhelyezett jobbra néző arany griffmadár lebeg. Karmai feketék, teste pirossal kontúrozott.

Körülötte 7 darab aranylombos, ötkarélyos, fekete törzsű fa lebeg, a pajzs felett pedig háromlombos kék és piros ékköves nyitott korona.

Alatta lebegő szalagba írt DOROGHÁZA felirat.

A címeren és a zászlón szereplő griffmadár Dorogháza területén XIII. században élt Baksa család címere volt. Egyesek tőlük eredeztetik a Bakosokat. A község ezzel egy ősrégi dorogházi címert elevenít fel. A griffmadarat körülvevő hét fa jelképezi, hogy Dorogháza lakosai hétszilvafás nemesek voltak.

A község címere és zászlaja Dorogháza ősi eredetére utal. De címerünknek más szimbolikus jelentése is van.

A 7 fa jelképezi a falut körülvevő erdőséget, a griffmadár pedig a természet erőit, melyekkel a község dolgos népe a századok folyamán küzdött a fennmaradásért. A vallásos emberek számára a 7 fa jelképezi a 7 szentséget, melyek segítségével a hívő lélek legyőzi a sárkányt, így elnyeri az örök élet koronáját.