Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Dombiratos község címere
Nagyítsa ki a képet!

Dombiratos község

(Békés megye)

Címere csúcsán álló kék alapú pajzs, benne három zöld színű domb. A középső dombban három arany(barna) dohánylevél van. A két hátsó dombon egy harangtorony áll. Színe barna, benne arany(sárga) színű harang. A pajzs tetején egy arany(sárga) színű nyitott korona, középső ágán egy kereszttel. A pajzs két oldalán futó foszlány, amely egy-egy ciroknövényt fon körbe. A pajzs alján lévő arany(sárga) szalagban "DOMBIRATOS" felirat, amely alulról keretként zárja a címert.

A címerben lévő három zöld színű domb utal a község határában lévő kunhalmokra, másrészt Dombiratos "Domb" előtagjára.

A falu a térség egyik legjobb minőségű, legtöbb dohányát termelte e század közepéig. Erre utal a címerben a három dohánylevél.

A harangtorony és a harang a falu nevének második tagjára utal. Az "iratos" szó jelentése: cifra, szép, míves.

A feljegyzések szerint a faluban állt egy templom vagy harangtorony, amely "mívesen, iratosan" volt kifestve. Erről kapta az "iratos" nevet.

A település a múlt század közepéig koronabirtok volt. Erre utal a címerpajzs tetején elhelyezett nyitott korona.

A falu mezőgazdasági jellegét jelzi a pajzs két oldalán futó foszlány, amely egy-egy ciroknövényt fon körbe. A ciroktermesztés is a község jellemzője.