Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Döbrököz község címere
Nagyítsa ki a képet!

Döbrököz község

(Tolna megye)

Címerpajzs: a címertani pajzsformák koronkénti változásának megfelelő formájú, háromszögű pajzs. A kétszer vágott pajzs a középső hullámos pólyával mesteralakkal három részre (pajzsfő 3/7, pólya 1/7, pajzstalp 3/7 rész) osztja a pajzsot. A pajzs körvonalát arany fémszín szegély határolja. A pajzs középzöld alapszínű. A hullámos pólya ezüst fémszínű.

A címerpajzs címerképei, színei:

A korai időszakra visszavezethető helytörténeti pecsétnyomatból a vártorony pecsétképét jeleníti meg. A pajzsfő címerképe a vártorony és két oldalán lévő földsánc arany fémszínű. A vártorony két fekete lőréssel és nyitott kapuval ábrázolt. A korai földvárra utal. Pajzsderék: a hullámos pólya ezüst fémszínű, a Kapos-folyót szimbolizálja. A pajzstalp címerképe a ló. A stilizált egész lóalak, jobbra forduló és lépő helyzetű. Színmáza arany fémszínű. A település állattenyésztésére és egyben a környék lótenyésztésére is utal.