Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Devecser város címere
Nagyítsa ki a képet!

Devecser város

(Veszprém megye)

Címere: álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melyet a pajzsköldökön átfutó hullámos ezüstszalag oszt két mezőre. A felső, kék mezőben tárt kapujú, tornyos, arany várkastély lebeg, a jobb pajzsfőben (16 sugarú) arany napkorong, a balban ezüst, telő hold látható. A szalag alatt, zöld mezőben arany búzakalász és arany tölgylevél által közrefogottan aranyos levelű arany szőlőfürt lebeg. A pajzs kerete arany.

Devecser címere csonka.

A címerben található ábrák, attribútumok értelmezése: a pajzs alakja a hajdani mezőváros címerét idézi. A felső kék az idők végtelenjét, az ezüst hullámos szalag a települést átszelő Torna-patakot, az alsó zöld a legjellemzőbb emberi tevékenységet, a mezőgazdálkodást fejezi ki. A Nap és a Hold motívumok a régi címerből megőrzött jelképek: a Nap a mindig megújuló életet, a jövőbe vetett hitet, a Hold a múló időt jelképezi.

Az Esterházy várkastély aranyszínű rajza a történelmi múlt jelképe, és a település fejlődését meghatározó család emlékét őrzi. A kitárt kapu az itt élő emberek nyíltságát, vendégszeretetét fejezi ki.

A zöld mezőben lévő motívumok a világhíres Somló-hegy bortermelésére (szőlő), a Kisalföld felé nyitott táj gabonatermelésére (búzakalász) és a Bakony közelsége miatt fejlett erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra (tölgyfalevél) utalnak.