Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Deszk község címere
Nagyítsa ki a képet!

Deszk község

(Csongrád megye)

A címerbe mint legrégibb történeti elem került be az iratok hitelesítésére szolgáló madaras pecsétet. A címer másik eleme: a görögkeleti és a katolikus templomok tornya a lakosság mai nemzeti összetételét hivatott szimbolizálni és azt, hogy a szerb és a magyar lakosság hosszú ideje él egymással teljes békében. A címer alakja és színezése a településen 1804-től birtokos Gerliczy család emlékét idézi.

Álló csücskös talpú a pajzs, melyet jobb harántolással hullámos ezüstpólya két mezőre tagol. A jobb oldali vörös mezőben zöld halmon álló, jobbra néző, fölemelt szárnyú fehér színű madár van, szájában zöld, leveles dohányágat tart. A baloldali kék mezőben a természetes színű görögkeleti templom barokk tornya és a katolikus templom tornya látszik. A hullámos ezüstpólya a Marost jelképezi.