Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Derekegyház község címere
Nagyítsa ki a képet!

Derekegyház község

(Csongrád megye)

Álló, ovális pajzs, a pajzs belső mezejét pajzstalpnál ezüst hullámpólya egyszer vágja. A pólya fölötti rész kék mezejében egyfejű, heraldikai tekintetben jobbra néző, kiterjesztett szárnyú aranysas áll. A pajzstalp zöld mezejében ezüstszínű, egymásra szerkesztett WM monogram lebeg. A pajzs felső szélére ezüstgyöngyökből formált 9 ágú, aranyabroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok heraldikai nézetben: jobbról arany és kék, balról ezüst és vörös.

A település és a Károlyi família szoros kapcsolatára tükrözi a címer formájának, színeinek, képeinek és díszítő elemeinek megválasztása.

A kiindulási alapot a Károlyi család 1712-ben nyert egyesített grófi címere, valamint a község által 1874-től használt hivatalos pecsétnyomó ábrája adta.

A község korabeli pecsétnyomóján egy ovális alakú pajzsban kiterjesztett szárnyú egyfejű sas látható, a pajzs felső szélén 9 ágú (gyöngyös) grófi rangkoronával. A sast és a koronát a Károlyiak egyesített grófi címeréből vette át a község, kifejezve ezzel a grófi családhoz való tartozását.

A színek szintén a hagyományt, valamint a heraldika szabályait őrzik. A Károlyi család címerében a széttárt szárnyú, fekete színű sast ezüstmezőben ábrázolták, ezért a pajzs alapszínéül az ezüstöt választotta a település, megtartva a sas fekete színét is. A pajzs díszítésére szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös. A pajzstalp zöld, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzsra helyezett korona abroncsa arany, a gyöngyökből képzett kilenc ága ezüst. A díszítésül szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.