Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Darány község (VALAMI NEM STIMMEL A KÉP ÉS A LEÍRÁSA TÁJÁN) címere
Nagyítsa ki a képet!

Darány község

(Somogy megye)

Darány község címere talpas pajzs formájú, melyet egy vízszintes vágás a címer középvonalában és egy függőleges hasítás a címer középtengelyében négy mezőre oszt.

A jobb felső égkék mezőben a református templom egyszerűsített homlokzati képe látható. A mező egyrészt megörökíti a község egyetlen műemlékét, másrészt mint templom, kifejezi a darányiak vallásosságát - e tekintetben egyetemes vallási jelképként értelmezendő. A bal felső ezüst mezőben szárnyait kitáró, csőrében kardot tartó turulmadár-ábrázolás helyezkedik el. A jelkép utal a történelmi hagyományok tiszteletére, és helyileg arra, hogy a turulmadár több évtizedes és megbecsült darányi emlékmű-jelkép, amely a rendszerváltozás után újra visszakerült méltó helyére. A jobb alsó ezüst mázú mezőben három zöld színű boróka látható, a középső növény valamivel magasabb a kétoldalt szorosan mellette álló kettőnél. Ez a címermező kifejezi a darányiak természetszeretetét, s egyúttal őrzi az előző címer jelképelemeit. A bal alsó égkék mezőben három, egymást keresztező búzakalász látható. A búzakalászok a község jellemző megélhetési forrását a mezőgazdaságot jelentik, s egyúttal életszimbólumok is.

A címert aranyszínű, nyitott korona díszíti, amely a címer teljes szélességében, közvetlenül a címer felső oldalán áll. A korona díszítő elem, tartalmi jelentése nincs.