Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Csurgónagymarton község címere
Nagyítsa ki a képet!

Csurgónagymarton község

(Somogy megye)

Csurgónagymarton község címere három részre osztott háromszögpajzs. Az alsó harmad fekete színű, benne három természetes lebegő rózsa. A feket szín és a rózsák a csurgónagymartoni asszonyok főkötőjének színét és népi hímzésű rózsával való díszítését jelképezi.

A bal oldali piros mezőben stilizált zöld almafa, az almafán aranyszínű almák találhatók. A piros mező utal a település kiváló, gyümölcsérlelő éghajlati és talajviszonyaira, az almafa pedig az „Ómág” elnevezésű, egykor gyönyörű almáskertjére, melyet 1552-ben Török Bálint felesége (Pemfinger Katalin) akkor európai hírű veteményeskertjének korabeli leírása említ.

A jobb oldali harmad aranymező, benne egy fekete kakasfej vörös taréjjal. Az ábra a település lakóinak korai felvilágosodását, a református szellemiséget, értékrendet jelképezi, az aranymező pedig a szellemiséget biztosító megalapozott életmódot tükrözi.