Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Csobád község címere
Nagyítsa ki a képet!

Csobád község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, háromszögletű, kékkel és vörössel hasított a katonai pajzs, amelynek jobb oldali, kék színű mezejében kitépett arany égerfa lebeg, bal oldali, vörös színű mezejében pedig két ezüstpólya látható. A pajzson kék-vörös tekercs, rajta az oromdísz aranykeretes, aranysugaras kék háromszögben egy aranyszem. A pajzstartó mindkét oldalon egy-egy ezüsthal, a pajzs alatt pedig egy szalag lebeg CSOBÁD felirattal.

Az oromdísz és a pajzstartók a község 1550. évi pecsétjének az ábrájára, ezáltal az önkormányzat régi voltára utalnak, míg a két ezüstpólyás vörös mező a történeti Abaúj vármegyéhez való tartozásra - ugyanakkor a község életében szerepet játszó Bársonyos és Hernád folyókra, s ezáltal a természeti környezetre is. Az égerfa a táj jellegzetes növénye, ugyanakkor a fa az önkormányzatiságnak is a jelképe.