Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Csitár község címere
Nagyítsa ki a képet!

Csitár község

(Nógrád megye)

A negyedelt, átlósan kék-zöld színű pajzsmezőben négy címerkép látható. Ötlevelű korona díszíti a pajzsot. A negyedelt pajzsmező közepébe a vele azonos formájú szívpajzs került. A jobb felső kék mezőben ezüst ekevas és csoroszlya. A bal felső zöld mezőben három arany búzakalász. A jobb alsó zöld mezőben arany szőlőfürt levelekkel. A bal alsó kék mezőben ezüstpólyaként a Csitár-patak.

A címerpajzs formáját a falu két földbirtokosának (Forgách, Szentiványi) címeréről kölcsönözte a település. A középen elhelyezett kis pajzs Csitár nevének eredetére (pajzs, pajzskészítő) utal. A tervezésnél a község 1788-ban készült pecsétjének motívumait is felhasználták.

A mezőkben lévő ekevas és csoroszlya a földművelésre utal, a búzakalászok, a szőlőfürt az egykor jelentős gabonatermelést, a jövedelmező szőlőültetvényeket jelképezi. Az alsó részen a mezőt középen kettéosztó ezüstpólya a Csitár patakot jelöli, amely a 17. század közepéig önálló településnek számító Kis- és Nagycsitárt elválasztotta.