Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Csikéria község címere
Nagyítsa ki a képet!

Csikéria község

(Bács-Kiskun megye)

A község címere: három részre osztott pajzs, felül koronával.

A pajzs alsó harmada: középzöld (mezőzöld) alapon három (balra, középre és jobbra mutató aranyszínű búzaszál kalásszal, a szélső szálakon egy-egy kifelé álló, felfelé ívelő, lefelé eső végű búzalevél) a település mezőgazdasági jellegére utal.

A pajzs felső és alsó harmadát átlósan megosztó, hullámos szegélyű, ezüstszínű sáv a Csík-ér jelképe, amelyben három, egyenlő távolságra elhelyezkedő kis pajzs található.

Bal oldalon alul: ezüsttel és vörössel ötször sakkozott mintázatú kispajzs a helyi bunyevácságot-horvátságot jelképezi.

Középen: sötétkék alapon piros aranygalléros palástba öltözve Szent Pál apostol a jobb kezével ezüstszínű kardot markol, bal kezében ezüstszínű könyvet fog (a megyei hovatartozást jelképezi).

A jobb felső kispajzs középen vízszintesen kettéosztva felül zöld, alul fehér színű, benne mindkét színmezőbe belenyúló vékony fekete kontúrokkal megrajzolt fehér kereszt, a helyi németséget jelképezi.

A pajzs felső harmadában aranyszínű alapon sárga bogyózatú, zöld levelű, egykacsos szőlőfürt a település szőlőtermelését jelképezi.

A címerpajzson aranyszínű koronamotívum helyezkedik el, benne a saját anyagából kiképezett gyűrűben három darab ovális ékkő. A két szélső királykék, a középső rubin színű, méretüket tekintve a középső dupla akkora, mint a szélsők. Közöttük egy-egy kisméretű ezüstszínű gyöngy.

A koronát felülről három levél díszíti, a középsőben rubin, a két szélsőben királykék színű, gömb alakú drágakő, közöttük csúcsos alapon egy-egy ezüstszínű gyöngy. A korona belülről rubinbélelésű.