Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Csapi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Csapi község

(Zala megye)

A pajzs közepéig zölddel és kékkel hasított, pirossal vágott tárcsapajzs. Első zöld mezejében lebegő arany, kiszakított lombos fa.

Második kék mezejében fehér ruhában lebegő Nagy Boldogasszony (Szűz Mária) látható, jobb kezében fehér-zöld szárú liliomot tart, bal kezét óvóan emeli fel. A Nagy Boldogasszony feje felett félkör alakban 12 aranycsillag található. A harmadik (piros) mezejében zöld halmon aranykastély egy toronnyal. A pajzs felett lebegő CSAPI felirat szerepel.

A címer alakja a község középkori történetében meghatározó szerepet betöltő Choppy családból származik. A motívum közül az 1908-ban készült pecsétből származik a lombos fa, amely utal a falut körülvevő erdőkre és a mezővárosi múltra. A címer alsó felében található kastély a jelenlegi formájában is őrzi a gróf Niczky család hagyományait. A címer jobb felső részén elhelyezkedő Nagy Boldogasszony a község védőszentje.