Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bükkszentkereszt község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bükkszentkereszt község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címer álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzs, amelynek mezejében fent (heraldikailag) jobbról üvegpohár, balról kereszt, lent pedig mészégető kemence lebeg, mind a három címerkép ezüst (fehér) színű. A címerpajzsot nyitott arany (sárga színű) korona fedi, amelynek lombjai bükkfalevél alakúak. A címerpajzsot mindkét oldalról mint címertartók, természetes bükkfaágak övezik.

- Az üvegpohár (amely alakját tekintve is a hutaüveggyártás egyik legjellegzetesebb típusa) a település létrejöttének legalapvetőbb mozzanatára, az üveggyártásra utal.

- A kereszt, amely nem csupán az egyház patrocíniumára, hanem a településnek (az egyébként abból származó) nevére is utal.

- A mészégető kemence, amely egy hagyományos és "érdekes" mesterség, megélhetési mód gyakorlására utal.

- A sisakot helyettesítő korona a királyi birtoklásra, valamint lombja speciális megformálásának köszönhetően a Bükk-hegységre is utal. A címertartóként (telamonként) alkalmazott bükkfaágaknak ugyanez a funkciója.