Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Borsosberény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Borsosberény község

(Nógrád megye)

Borsosberény Község címere barokkos formájú címerpajzsban zöld alapon, piros mezőben ezüstszínben a lován ülő Szent Márton, aki köpenyét kardjával kettévágja és a mellette álló koldusnak adja. A címer tetején aranyszínű barokkos korona látható.

A címerábrázolás követi a borsosberényi kath. ecclesia régi pecsétnyomójának képét. Vörös mezőben zöld alapon álló ezüst (fehér) lovas.

Szent Márton alakja ismert motívuma a képzőművészetnek és általánosan ismert szentje a katolikus egyháznak. A téma azonban nem kizárólag vallási, sőt inkább általános, egyetemes. Az önzetlen és nagyvonalú segítségnyújtás, az elesettekkel való együttérzés, a szolidaritás tettekben megnyilvánuló példája. A legenda szerint Szent Márton saját köpenyét vágta ketté kardjával, hogy a fázó koldusra terítse.

A címer barokkos formáját a berényi Mocsáry családra való utalás miatt kapta.