Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bordány község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bordány község

(Csongrád megye)

Bordány címere reneszánsz pajzs, melynek az alapmezeje kék színű. A pajzsderék osztott egy jobb haránt vörös szalaggal, amely felett lévő mezőt hasítás választ ketté. A jobb oldali mezőben aranyló Nap sugarai törnek elő vörös szőlőfürt és zöld levél mögül. A bal felső mezőben államalapító Szent István királyunk aranyjobbja látszik, amint arany kettőskeresztet emel (ez a helyi szobor meglétét hivatott jelezni). A szalag alatti kék mezőben pedig egy arany mázú fekete ajtó- és ablakbélésű, vörös tetejű és vörös toronysisakú aranykeresztes templom látszik. A torony a pajzs jobb oldalára esik.

A pajzson a magyar Szent Korona enyhén stilizált változata látható, eredeti színekhez közelítő összeállításban.

A foszlányok jobbról és balról is vörös és aranyszínűek.

Bordány címere az alkotás-korabeli állapotot tükrözteti: a döntőnek tartott mezőgazdasági termékét a szőlőt; az egyidejűleg avatott Szent István-szobor egy részletét és a jelenleg fennálló templom távlati képét.