Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Börcs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Börcs község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer hullámos, ezüstpólyával vágott címer, felső vörös mezejében lebegő, füles kettős aranykereszt. Alsó, kék mezejében zöld hármashalomból megkötött, arany búzakéve nő ki. A hullámos ezüstpólyán természetes színű hal úszik jobb irányba.

A hullámos ezüstpólya az egykoron a falu közelében húzódó Rábca folyót jelképezi. A falu ebben az időben főleg halászattal foglalkozott, a hal ezt a tevékenységet jeleníti meg. A címer felső mezejének vörös színe és az arany kettőskereszt utalás arra, hogy a falu a háború előtt a győri püspökség birtokrészét képezte. Az alsó kék mező a zöld hármashalommal gyakori és hagyományos eleme a magyar heraldikának. Itt is e hagyományos tiszteletéből adódóan került a címerbe. A hármashalomból kinövő arany búzakéve a falu mai fő tevékenységét, a mezőgazdaságot jelképezi.