Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bogyoszló község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bogyoszló község

(Győr-Moson-Sopron megye)

Ívelt oldalú, keretezett, álló hegyes pajzs vörös mezejében, zöld hármashalom, kiemelkedő közepében ezüst latin kereszt korpusszal, oldalain három-három szál arany búzakalásszal, a hármashalom közepén arany bizánci nyolcágú csillag alakú rajzolattal. A pajzs élén egyenesen álló, vörös bélésű, ezüst rostélysisak nyakékkel, háromlombos, ékköves sisakkoronával. Középen egy keresztet látunk a megfeszített Krisztussal, mellette zöld talajon búzaszál. Foszlányok: zöld-arany és vörös-arany. Aláírás: "BOGYOSZLÓ" vörös szegélyezésű arany (sárga) nagybetűkkel.

A címer csaknem teljes egészében az 1778-ban, a két 1779-ben, valamint az 1906-ban használt pecsét motívumait tartalmazza, kiegészülve egy fafaragók által kedvelt, de egy bogyoszlói ház mestergerendáján is megtalált jellegzetes ábrával, egy körbezárt csillagmotívummal.