Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bodony község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bodony község

(Heves megye)

A község címere kerekített háromszögletű pajzs alakú. A pajzs három mezőre osztott. A felső harmadát vízszintes sáv választja el az alsó résztől, amit újabb függőleges sáv választ két egyforma mezőre. A vízszintes sávban lévő felirat a falu neve: BODONY, a függőleges sávban az 1275-ös évszám a község első okleveles említésének évszáma. A címer felső mezőjében a Mátra hegység látható, amely egyik fő meghatározója a falu életének, és egyben jelöli annak elhelyezkedését is.

A bal alsó mezőben búzacsokor, ekevas és csoroszlya helyezkedik el. A búzacsokor jelképezi, hogy a falu lakossága főként mezőgazdasági munkával foglalkozik, az ekevas és csoroszlya - ami a falu 1773-as pecsétjéről való - szintén a mezőgazdasági jellegre utal. A jobb oldali mezőben a gótikus eredetű műemléki templom helyezkedik el, ami a község lakóinak ősi római katolikus vallási múltját bizonyítja.