Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bánréve község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bánréve község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, kerek talpú, kék színű katonai pajzs, melyet középen vörösből és ezüstből összerótt keskeny pólya, felső mezejében pedig hullámvonallal határolt ezüstcölöp oszt három részre.

A jobb felső mezőben bal haránt állású arany búzaszál, a bal felső mezőben arany sasszárny, az alsó mezőben pedig jobbra forduló aranyszarvas lebeg.

A pajzs felett ékkövekkel díszített, háromlombú aranykorona, alatta pedig szalag látható, felirata: BÁNRÉVE. A pajzstartók: jobbról vörös-ezüst, balról kék-ezüst virágok.

(A pólya és cölöp a község fekvésére és révhely voltára utal. A búzakalász a régi pecsét ábráját idézi. A sasszárny egyaránt utal a történelmi Gömör vármegyéhez való tartozásra és a vasút szerepére. A szarvas az ilyen nevű puszta, valamint a Vay birtokos család emlékét őrzi, míg a címertartó virágok a környék népművészetéről szólnak.)