Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Bálványos község címere
Nagyítsa ki a képet!

Bálványos község

(Somogy megye)

Ezüsttel és kékkel hasított háromszögpajzs. Jobb ezüstmezejében fent fekete tollforgós, ezüst Kossuth-címeres, vörös színű 48-as honvédcsákó, lent három vörös pólya. A bal oldali kék mezőben zöld halmon álló, jobbról ezüst holdsarlótól, balról aranynaptól kísért, jobbra fordult, ágaskodó, vörös nyelvét öltő fehér ló, felemelt mellső lábaival, hegyével felfelé álló, fekete markolatú ezüstkardot tart. A címert alul aranyszalaggal összefogott két zöld babérág keretezi.

Bánd község

A címer pajzs alakú, alapszíne kék, ami a magyarországi németségre utal éppúgy, mint a címer alsó részében álló rozmaring és a kereszt, mely a katolikus vallást is jelképezi. (A települést a 18. században németek népesítették be.)

A pajzsot középen elválasztó hullámos vonal a község patakját, a Sédet szimbolizálja. A felső részben látható vár a 13. századból származó Essegvárra emlékeztet, míg a csillag a település sikeres, a félhold a tragikus eseményeire utal.