Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Balatonendréd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Balatonendréd község

(Somogy megye)

Álló kerektalpú a pajzs zölddel és fehérrel hasítva. A pajzs közepét egy nyolc darabból álló ún. „nyolccakkos hópehely” csipkedísz foglalja el. A kör alakú csipkedísz belsejében három búzakalász, melyek közül a középső egyenesen álló, a két szélső jobbra-balra kihajló helyzetű. A búzakalászok szemei ún. „gipür”-ből, a kalászok ívesen hajlott bajszai „fonásból” állnak, míg levelei „szövés”-ből készülnek.

A középső kalász oldalsó, a két szélső kalász belső bajszai egymást keresztezve rácsmintát alkotnak. A címerben foglalt minták a pajzs színeinek megfelelően váltakozó színűek. A címerpajzs alatt feketével a BALATONENDRÉD felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címerben foglalt csipkeminta Balatonendréd hagyományos népművészetét, az abban foglalt kalászok és a pajzs zöld színe a fő foglalkozási ágat – a mezőgazdaságot –, valamint a természeti környezetet jelenítik meg.