Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Árpás község címere
Nagyítsa ki a képet!

Árpás község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A község címerének tervezéséhez háromféle: 1778-, 1797- és 1876-ban készült régi pecsét ábrázolása, valamint a települést érintő folyók és a közeli templom megjelenítése adtak támpontot.

A címer felső részének bal oldali mezején az Árpád-kori templom jelenik meg, a jobb oldalin csoroszlya és ekevas között három árpa kalász látható. A szomszédos településekkel közösen használt templom a kereszténységre utal; az eszközök és a gabona a földműves múltra. Az alsó részen a Rába folyó és annak hídja korláttal, alatta a beletorkolló "Kanális" jelképe van, utalva a település közel ezeréves, vízhez való kötődésére. A címer kontúrja felül íves, a két oldal párhuzamosságát középtájon kifelé álló "csücsök" szakítja meg, alja ívelődik, középen itt is kicsúcsosodik. A pajzs alatt fecskefark végződésű szalagban ÁRPÁS felirat van.